صبحانه اونم تو یه روز تعطیل باید حسابی ترو تازه باشه، یه نون گرمو نرم با یه املت خوشمزه میتونه خستگی کل هفته ای که گذشت رو از تن آدم در بیاره . این یکی از نونهای محلی منطقه سیستان و بلوچستانه که واسه من از نونهای ایتالیایی ، فرانسوی،هم خشمزه تره. از خوبیهای این نون نرم و پنبه ای من اینه که خیلی راحت درست میشه و میتونه واسه چند روز تازه بمونه و بیات نشه. این نون با صبحانه ما ایرانیها خیلی جوره از املت بگیر تا عدسی و کله پاچه و واسه ناهار یا شام برای آبگوشت.
مواد لازم برای یه نون تافتون بزرگ :
آرد گندم ۱ کیلو
نیم لیتر آب سرد که یه مقدار از حرارت بدن سرد تر باشه
۱۵ گرم خمیر مایع یا یه قاشق غذاخوری و نصف اون
نمک نصف قاشق غذاخوری
شکر ۱ قاشق غذاخوری
۵ تا ۶ قاشق غذاخوری روغن مایع
سیاه دونه و کنجد در صورت دلخواه
۱. خوب در ابتدا نیا زبه یه ظرف بزرگ داریم، آرد رو کلش رو میریزیم تو این ظرف بزرگ.
۲. شکر، خمیرمایع خشک و نمک رو بهش اضافه میکنیم و هم میزنیم با دستمون یا چنگال تا همه مواد یه دست بشه.
۳. یه حوضچه یا گودی درست میکنیم وسط آرد و کل آب رو داخل این حوضچه میریزیم ، اگه از مخمر کرهای استفاده میکنید با دستتون ریزش کنید و داخل آب بریزید.
۴. روغن رو هم اضافه میکنیم و شروع به ورز دادن میکنیم. این مرحله یکی از باحال ترین مراحل این نونه و شما به یاد دوران کودکیتون با خمیر باید بازی کنید اونم در ابعاد بزرگتر، اول ورز دادن خمیر خیلی چاسبناکه اما هرچی بیشتر ورز بدید کمتر میچسبه و فرم میگیره، باید حداقل حولوحوش ۱۰ دقیقه ورز بدید و با مشت گره کرده برید تو دل خمیر .
۵. دستمال بزرگ نمداری را روی ظرف بکشید و خمیر را تو حرارت محیط بمدت حداقل یک ساعت استراحت بدین تا بهخوبی ور بیاد .
۶. بعد یه ساعت خمیر رو روی سطح کابینتتون خالی کنید اما قبلش یادتون نره که کابینت رو تمیز کرده باشید و روش روغن ریخته باشید تا آرد نچسبه به کف کابینت. خوب به هر اندازه ای که میخواهید چونه بگیرید و روش دوباره دستمال نمدار رو بزارید تا یه ساعت دیگه هم این توپولی های سفید استراحت کنند.
۷. ۱۵ دقیقه مونده به پایان یه ساعت دیگه فر رو روشن کنید با درجه حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد.
۸. بعد یه ساعت چونه هارو روی سینی فر که زیرش یه ورق آلمینیوم گذاشتید و چرب کردید بزارید و فرمش بدید به صورت گرد یا بیضی. با انگشتتون شکاف های کوچکی روی نون ایجاد کنید یا با چنگال بزنید روی نون. کمی سیاه دونه و کنجد هم بپاشد رویه نون.
۹. روی نونی که آمادست که بره تو فر کمی با اسپری یا با دستتون آب بپاشد. نون رو بزارید تو فری که از قبل گرم شده. این آب پاشیدن نقش مهمی تو تردی و نرمی نون داره پس یادتون نره.
۱۰. برای این که نون خشک نشه هر از چند گاهی در فر رو باز کنید و کمی روی نون آب بپاشد.
۱۰. برای این که نون خشک نشه هر از چند گاهی در فر رو باز کنید و کمی روی نون آب بپاشد.
۱۱. وقتی دیدید نونتون برشته شد از تو فر درش بیارید و بزارید تو هوای آزاد خنک بشه . میتونید بعد خنک شدن برای ۲ تا ۳ روز در بیرون یخچال نگهداری کنید اما بعد ۳ روز بذاریدش تو یخچال البته اگه چیزی ازش باقی مونده بود.
نوش جونتون.
No comments:
Post a Comment