یکی از دسر های معروف ما ایرانیها شله زرده و به خاطر وجود زعفران این طلای سرخ که همیشه به خاطر داشتنش ما ایرانیها به خودمون بالیدیم خیلی خیلی خوشمزه و دلچسبه ونام تو ماه مبارک رمضان.من این شله زرد رو با این رسپی درست کردم از وب سایت سفره خونه که خیلی دقیق به همه نکات اشاره شده پس پیشنهاد میکنم اگه میخواهید یه شله زرد خوشمزه داشته باشد از این رسیپی که لینکش رو این پایین میبینید استفاده کنید.
راز و رمز های یک شعله زرد خوشمزه و خوشرنگ
این رسپی که پایین میبینید از هفته نامه سلامت واستون گذاشتم که با نهایت سادگی میتونید یه شله زرد خوشمزه ای رو داشته باشد پس هر دو تا رسپی از نظر من تائید شدست.
این شله زرد با تزیین شاگرد کوچولوی آشپزخونه من تقدیم شما
مواد لازم (براي چهار نفر)
برنج 200 گرم
شکر 300 گرم
زعفران ساييده 1 قاشق مرباخوري
کره 2 قاشق غذاخوري
گلاب 1 ليوان
خلال بادام و پسته به مقدار دلخواه
هل و دارچين به مقدار دلخواه
طرز تهيه
ابتدا برنج را خيس کرده و آب آن را 1 يا حداکثر 2 بار عوض کنيد و با آب کافي روي اجاق قرار دهيد تا بپزد. يادتان باشد كه بايد کف روي برنج را بگيريد. برنج بايد پخته و دانههايش كاملاً له شود. سپس در ظرف جداگانه اي شکر را با قدري آب حرارت دهيد و شربت به دست آمده را به برنج بيفزاييد و سپس کره، خلال بادام و پسته را اضافه کنيد. در انتها زعفران حل شده، هل و گلاب را نيز اضافه کرده و با شعله کم حرارت دهيد. يادتان باشد دايم بايد شله زردتان را به هم بزنيد تا ته نگيرد.
بادام و پسته، دوستان قلب
در طول تاريخ، بادام سمبل شگون و خوشبختي بوده است. در روم باستان، روميان بادام شيرين شده را به اشخاص مهم پيشکش ميکردند اما از ارزش غذايي آنها نبايد گذشت. عموما مغزهايي نظير بادام منبع خوبي از پروتيين هستند؛ به طوري كه 2 قاشق غذاخوري سرصاف از بادام 12درصد نياز ما به پروتيين را تامين ميکند. ولي آيا ميدانستيد که بادام و پسته در عين حال که چربي بالايي دارند براي قلب نيز مفيدند؟ اگرچه مقدار چربي موجود در آنها بالاست ولي نوع چربيشان از نوع چربيهاي مفيد است که براي سلامتي ضروري هستند. بادام و پسته منبع بسيار خوبي از اسيدهاي چرب غير اشباع منو است كه به افزايش سطح ليپوپروتيين با دانسيته بالا يا كلسترول خوب، بدون افزايش ليپوپروتيينهاي با دانسيته كم يا كلسترول بد كمك ميكنند ولي به هرحال زياده روي در مصرف اين چربيهاي مفيد نيز ميتواند چاقي را به دنبال داشته باشد.
توجه کنيد که مغز دانهها به علت چربيهاي غيراشباع بالا در معرض اکسيداسيون قرار دارند زيرا ترکيب شدن چربيها با اکسيژن هوا باعث تند شدن آنها و فسادشان ميشود. بنابراين، توصيه ميشود که در خريد خلال بادام و پسته دقت کنيد و به مقدار مصرف از آنها بخريد. در ضمن، از آنجا كه خلال آنها بيشتر در معرض اکسيداسيون قرار دارد، بهتر است بادام خام تهيه كرده و خود آن را خلال كنيد.
برنج، غله پروتييني
اصلي ترين جزء شلهزرد، برنج يا همان قوت غالب ما ايرانيان است. برنج غذاي اصلي دو سوم مردم جهان را تشکيل ميدهد. شايد باور نكنيد اما پروتيين برنج در قياس با ديگرغلات کيفيت مناسبتري دارد زيرا از ? اسيد آمينه ضروري بدن، 8 عدد را داراست و از اين رو، ترکيب آن با منابع غذايي پروتييني گياهي مانند انواع مغزها افزايش ارزش غذايي و تكميل پروتيين مورد نياز بدن را به همراه خواهد داشت. در ضمن، اين غله منبع خوبي از ويتامينهاي گروه b است. جالب است بدانيد مقدار اين مواد مغذي در اثر شستشوي برنج کاهش چشمگيري مييابد و بنابراين، برنج را بيش از 1 تا 2 بار نبايد شست.
دارچين, ادويه لوکس
دارچين در تاريخ کهن جزو مواد لوکس و بسيار گرانبها بوده است ولي امروزه با قيمت مناسب در دسترس همگان است. محققان در طي مطالعات به اثرات مفيد دارچين بر سلامتي پي بردهاند و اين خواص شفابخش را عمدتا به وجود سه ترکيب فعال به نامهاي سينامالدييد، سيناميل استات و سينامون الکلي و طيف گستردهاي از مواد فرار موجود در آن نسبت ميدهند. آنها دريافتهاند، سينامالدييد موجود در دارچين اثرات بسيار مفيدي در جلوگيري از ايجاد لختههاي خوني غيرطبيعي دارد و به اين ترتيب در درازمدت خطر سکتههاي قلبي و مغزي را ميکاهد.
زعفران، طلاي سرخ
زعفران که به علت ارزش بالايش به آن طلاي سرخ ميگويند در اصل از کلمه زرپران گرفته شده و از ديرباز به علت خواص درمانياي که به آن نسبت ميدهند، مورد توجه بوده است، اگرچه زياده روي در مصرف آن نيز اثرات سمي و خطرناکي به دنبال دارد. با اين همه، در مطالعات متعددي ديده شده است که مصرف آن به كاهش روند سرطان مثانه كمك ميكند اما ميزان مصرف افراد از اين ادويه آن قدر كم است كه آن را تنها ميتوان يك رنگ دهنده طبيعي غذا دانست كه البته استفاده از آن در مقايسه با رنگدهندههاي شيميايي يك عادت مناسب است.
شکر
شکر با نام شيميايي ساکاروز، معمولا در غذا نقش شيرين کنندگي، قوام دهي و افزايش کالري را بر عهده دارد.
هر گرم آن معادل 4 کيلوکالري انرژي دارد و نمايه گليسمياش بالاست يعني سريع قند خون را بالا ميبرد. از آنجا که، مصرف قندهاي ساده مانند قند و شکر بيشتر از 10درصد کل کالري روزانه توصيه نميشود، بهتر است کمتر از شکر استفاده کنيد و شلهزردتان را کمشيرين بپزيد.
هل، اکسپکتورانت طبيعي
هل گياهي است كه در مناطق حاره و گرم ميرويد. وطن آن هندوستان است؛ از قديم در طب سنتي اين ادويه مورد توجه بوده و ديده شده است که نوشيدن دمكرده داغ آن به تسكين كوليت (التهاب روده)، سوءهاضمه، نفخ، حالت تهوع و بيحالي كمك كرده و مانع ترشح زياد اسيد معده ميشود. دانههاي هل خاصيتي شبيه اكسپكتورانت دارد و سينوسها و برونشها، بيني و سينه را از خلط و ترشحات اضافي پاك ميكنند اما در ميان ايرانيان تنها يك خوشبو كننده و عطر دهنده طبيعي غذا به حساب ميآيد و توصيه ميشود در پايان پخت به غذا اضافه شود تا عطر آن بر اثر حرارت زياد در اصطلاح نپرد.
اگر کودک لاغري داريد
بدانيد که به علت مقدار قند بالاي شله زرد، اين غذا سيري زودرس ايجاد ميکند و از اين رو، بهتر است پس از صرف وعده غذايي اصلي توسط کودکان مصرف شود تا اشتهاي آنها را براي صرف غذاهاي اصلي از بين نبرد؛ به خصوص اگر فرزند شما با چند لقمه كوچك سير ميشود و دست از غذا خوردن ميكشد.
اگر اضافه وزن داريد
بايد مقدار کمتري شله زرد ميل کنيد. مقدار شکر را نيز کم كرده و به مقدار دارچين، بادام و پسته آن بيفزاييد.
اين را در نظر بگيريد که چند قاشق از آن نيز ميانوعدهاي بسيار پرکالري است. بنابراين فقط به چند قاشق از آن بسنده کنيد. در صورت زياده روي در خوردن آن بايد از مقدار مواد غذايي در وعدههاي بعدي خود كم كنيد تا كل انرژي دريافتي روزانهتان از حد توصيه شده بالاتر نرود. حتي المقدور شله زرد را در ساعات پاياني روز ميل نكنيد.
اگر ديابت داريد
بهتر است ضمن اينکه مقدار مغز پسته و بادام را ميافزاييد شکر را بسيار کم به شلهزردتان اضافه کنيد.اگر چه مکانيسم اينورت کردن شکر در صنعت متفاوت است ولي در منزل اگر شکر را جداگانه در قدري آب روي شعله حرارت دهيد تا حدي اينورت ميشود يعني تعدادي از مولکولهاي شکر بر اثر حرارت به واحدهاي سازندهاش تبديل ميشود و به اين ترتيب، شيريني محلول شکر افزايش مييابد و شما ميتوانيد مقدار شکر را کمتر بريزيد. با وجود تمام اين توصيهها مصرف زياد شله زرد را به هيچ عنوان توصيه نميکنيم و بايد سعي کنيد فقط براي تغيير ذايقه به صرف چند قاشق از آن اکتفا کنيد.
ماندگي و کهنگي
همانطور كه ميدانيد، شله زرد پس از سرد شدن به سرعت ميبندد. اين غذا را ميتوانيد در ظرف مناسب ريخته و به مدت چند روز در يخچال نگهداري کنيد. حتما متوجه شدهايد که وقتي شلهزرد به مدت چند روز در يخچال نگهداري ميشود، سريعا آب مياندازد. آب انداختن اين غذا به علت محتواي بالاي قند و نوع نشاسته آن است زيرا آب بين مولکولي آن خارج ميشود. در واقع، آب انداختن شله زرد علامتي براي شروع فساد نيست. اصولا شله زرد به علت محتواي قندياش بيش از اينکه در معرض آلودگي ميکروبي باشد، در معرض آلودگي قارچي است ولي نگهداري آن تا چند روز در يخچال مشکلي ندارد جز اينکه به مرور از کيفيت ظاهري آن کاسته ميشود
منبع هفته نامه سلامت
در صفحه فیسبوک من همیشه با من باشد با غذاهای خوشمزه .
No comments:
Post a Comment