Sunday, August 28, 2011
Wednesday, August 17, 2011
آداب و معاشرت بين المللي
این مطلب مفید رو از یه وبلاگ خوشمزه واستون انتخاب کردم چون لازمه که با به عنوان یک ایرانی متمدن ادب غذا خوردن رو بدونیم
Etiquette for dummies
مقدمه مترجم
در بسياري از مواقع، انسان ها را از روي رفتار و عكس العملي كه نشان مي دهند مي سنجند. البته معمولا رفتار انسانها بسته به موقعيت هاي غير رسمي تا خيلي رسمي تغيير مي كند. دوستاني كه بيشتر مسافرت هاي خارجي دارند حتما متوجه شده اند كه يكسري بايدها و نبايد هايي در كشورها وجود دارد كه تقريبا استاندارد شده و ما ايراني ها به دليل دور بودن از صحنه بين المللي با اين آداب خيلي آشنا نيستيم. البته اينكه ايراني ها به عنوان ميزبان هميشه سعي در رعايت نزاكت و مهمان نوازي دارند بحث ديگري است، ولي اگر خودمان در محافل بين المللي قرار گرفتيم، بايد چگونه عمل كنيم. در اين مقاله سعي شده نكاتي را كه در شرايط رسمي بايد آنها را رعايت كرد، بيان كنيم. در قسمت اول اين مقاله به بخش خوراك و رستوران مي پردازيم.
گاهي بحث ها و معامله هاي تجاري در پشت ميز شام رخ مي دهد. اگر از شما درخواست شد براي پركردن فرم استخدام با رئيس شركت صبحانه يا ناهار ميل كنيد تعجب نكنيد. چه بسيار زوج هايي كه اولين ملاقات خود را در يك رستوران گذاشته اند. آداب و شرايط اين رستوران با چيزي كه در كشور خودمان تجربه كرديم فرق دارد. براي مثال در شكل پايين، گارسون مقابل شما چندين ليوان، چنگال، چاقو و ... مي چيند. آيا آمادگي استفاده از آنها را دارد؟
RSVP (répondez s'il vous plaît)
اين كلمه كه مخفف يك عبارت فرانسوي هست به معني اينكه كه شما حتما ميبايست به اين پيغام جواب دهيد چون كسيكه كه اين پيغام را ارسال كرده منتظر جواب شما است. (چه منفي - چه مثبت)
پاسخ به دعوت
1. حتما به دعوت ميزبان پاسخ سريع و مشخص بدهيد. فكر نكنيد كه اگر دعوت شديد و جواب نداديد حتما منتظرتان خواهند بود.
2. اگر دعوت براي چند روز آينده هست و در حال حاظر مطمئن نيستيد كه ميخواهيد شركت كنيد يا خير، بهتر است بگوييد بعدا جوابتان را مي دهم. ولي حتما جواب را بدهيد.
Thank you so much for thinking of us. I’ll check with x and get back to you on Wednesday.
3. اگر در روز دعوت كار برنامه ديگري داريد كه هنوز در موردش مطمئن نيستيد ميتوانيد زنگ بزنيد و مورد را توضيح دهيد.
4. اگر خواستيد دعوت را رد كنيد لازم نيست زياد توضيح دهيد. مثلا ميتوانيد بگوييد:
We’re sorry that we can’t accept your kind invitation because of another engagement.
حضور در محل دعوت
ميزبان با توجه به برنامه ريزي هاي صورت گرفته بهترين ساعت را انتخاب كرده پس با حضور به موقع خود به انتخاب ايشان احترام خواهيد گذاشت. تاخير بيش از 15 الي 20 دقيقه خيلي مودبانه نيست. خيلي زود سر قرار هم حاضر شدن هم مناسب نيست.
اگر موقعي به مراسم رسيديد كه داشت غذا سرو مي شد و شما به هر دليلي دير رسيديد، در اين حالت مزاحم ميهمانان يا ميزبان نشويد. (مثلا بخواهيد حتما به تك تك آنان سلام كنيد).
اگر در موقع ورود به محل با ميزبان مواجه شديد خيلي مختصر از دعوتي كه كرده تشكر كنيد. ( تعارفات زياد را كنار بگذاريد)
آيا با خود هديه ببرم؟
بردن هديه هميشه خوب است. حتي اگر ميزبان گفته باشد كه نيازي نيست. مثلا گل يا يك بسته شكلات و حتي يك شيشه نوشيدني و ...
اگر نميخواهيد كه وقت ميزبان و ميهمانان براي هديه شما گرفته شود يا اينكه به ايشان بفهمانيد كه لازم نيست هديه شما را براي مهمانانش سرو كند بگوييد I hope you will enjoy this later يعني اميدواريد از اين هديه در آينده لذت ببريد.
هنگام ورود به رستوران چگونه باشيم؟
هنگام ورود به رستوران كاملا آرام و ريلكس باشيد.
چنانچه ميزبان هستيد و ميز رزرو شده نداريد از مهمانان خود در انتخاب ميز از نظر دنج بودن، نماي بهتر، هواي بهتر و ...كمك بگيريد، اما خيلي به آنها اصرار نكنيد.
بعد از مشخص شدن ميز، به مهمانان كمك كنيد تا صندلي خود را انتخاب كنند.
اگر آقا هستيد و يك خانم را همراهي ميكنيد صندلي ايشان را بگيريد و هم در هنگام نشستن و هم در هنگام برخاستن برايشان جابجا كنيد و بعد روي صندلي خودتان بنشينيد. خانمها هم يك زمان كوچك به آقايان بدهند و چنانچه توجهي نشد خودشان صندلي را جابجا كنند و بنشينند.
يخها را آب كنيد
يادتان باشد كه شما را به ميهماني دعوت كرده اند كه با بقيه معاشرت كنيد و با عقايدشان و طرز تفكرشان بيشتر آشنا شويد نه اينكه با نزديكانتان آشناتر شويد. همچنين يادتان نرود كه توجه به ديگران مهمترين اصول اوليه در ميهماني هست و صحبت كردن با ديگران كليد اصلي نشان دادن اين توجه شماست. به اين فكر كنيد كه بايستي با ديگران صحبت كنيد نه اينكه فقط شنونده باشيد. در ضمن فكر نكنيد كه صحبت كردن و نهايتا آشنا شدن با يك شخص ديگر هميشه اتفاقي است. ميتوانيد از كسي براي صحبت دعوت كنيد.
در مورد چه چيزهايي صحبت كنم بهتر است؟
مطمئن هستم كه خودتان يك چيزهايي براي صحبت كردن داريد. اما اگر بار اول است كه با كسي صحبت ميكنيد، اين موارد را مي توانيد امتحان كنيد: مسافرت، بچه ها، حيوانات، اخبار روز، ورزش، شغل، فيلم، كتاب، چيزهاي مورد علاقه تان و ... يادتان باشد كه بهتر است از موارد منفي چون جرائم، جنگ، مريضي، مشكلات، گراني، دكور خانه ميزبان، غذاي سرو شده توسط ميزبان، موضوعاتي كه احتمال ميدهيد به مباحثه ختم ميشود و طعنه زدن به چيز يا شخصي خودداري كنيد.
آماده شدن براي غذا
وقتي پشت ميز نشستيد اولين چيزي كه با آن سرو كار داريد دستمال پارچه اي هست. جالب است كه بدانيد همين دستمال پارچه اي هم يك سري آداب ويژه خودش را دارد.
دستمال پارچه اي
بعد از اينكه نشستيد منتظر بمانيد تا ميزبان و يا كسي كه غذا به افتخار ايشان ترتيب داده شده دستمالش را بردارد. بعد دستمال را برداريد و اگر خيلي سايز آن بزرگ است به اندازه مناسب باز كرده و روي پاهايتان قرار بديد (معمولا اين دستمال را از گوشه و از يقه آويزان نمي كنند). اگه به رستوران خيلي با كلاس رفتيد، شايد بهتر باشد كه قبل از برداشتن دستمال كمي مكث كنيد تا كسي بيايد و اينكار را براي شما انجام دهد. اين دستمال تا زماني كه پشت ميز هستيد همان جا روي پاي شما باقي مي ماند و شما مي توانيد هر زمان كه مايل بوديد گوشه دستمال را آرام بالا آورده و براي لكه گيري دهانتان از آن استفاده كنيد. اگر ظروف تميز نيستند هيچگاه با دستمال آن را پاك نكنيد، از گارسون بخواهيد تا ظرف تميز برايتان بياورد. به ياد داشته باشيد كه هيچوقت از اين دستمال براي پاك كردن آرايش و تميز كردن بيني استفاده نكنيد.
اگر ميايليد براي لحظاتي ميز را ترك كنيد، پس از برخاستن، دستمال را روي صندلي خود بگذاريد (لازم نيست آن را به شكل اولش تا كنيد) و صندلي را به طرف ميز نزديك كنيد. اگر از آن دسته رستوران هاي باكلاس رفته باشيد در زمان برگشت دنبال دستمال نگرديد چون وقتي بشينيد يك دستمال تميز روي پاي شما مي گذارند. در انتهاي صرف غذا معمولا ميزبان با گذاشتن دستمالش روي ميز غذا پايان كار را اعلام ميكند و ميهمانها هم بعد از ايشان اين كار را انجام ميدهند. به ياد داشته باشيد كه لازم نيست دستمالتان را مجددا تا كنيد، بلكه كافي است آن را به شكلي در سمت چپ بشقابتان بگذاريد طوري كه لكه هاي آن خيلي مشخص نباشد. مثلا ميتوانيد به آرامي وسط دستمال را گرفته و آنرا از روي پايتان برداريد. هيچوقت دستمال پارچه اي را روي ظرف غذايتان نگذاريد.
سفارش غذا
بعد از گذاشتن دستمال روي پايتان، اگر ميزبان هستيد ميتوانيد در مورد اين رستوران و يا منطقه اي كه هستيد بيشتر توضيح دهيد. مثلا اينكه چه مواقعي به اين رستوران مي آييد و يا اينكه اين رستوران چه مواقعي كار ميكند. در هنگام مطالعه منو هم بهتراست كه به ميهمانان خود را در انتخاب غذا كمك كنيد مثلا با ذكر اين موضوع كه من اين غذاها را اينجا خوردم و خوب است و يا توصيه نميكنم. اما اگه ميهمان هستيد زياد مقيد نباشيد و ميتوانيد در كنار گوش كردن توصيه هاي ميزبان نهايتا غذائي را كه دوست داريد سفارش بديد. در اين مرحله شما معمولا يك سوپ يا سالاد و يك غذاي اصلي بهمراه نوشيدن را انتخاب مي كنيد. ممكن است بخواهيد يك پيش غذا هم سفارش دهيد اما در مورد دسر فعلا نبايد حرفي بزنيد . اگر هم ميزبان هستيد بهتر است يه مقدار آب معدني هم سفارش بدهيد كه روي ميز بگذارند.
چه موقع بايد شروع به خوردن كنم ؟
آيا تا به حال برايتان پيش آمده كه در شرايطي قرار گرفته باشيد كه به عنوان پيش غذا، سوپ قارچ گرم را جلوي رويتان گذاشته باشند اما هنوز از سالاد نفر بغل دستي خبري نباشد؟ (دراين شرايط فكر مي كنيد اي كاش در خانه بوديد و كاسه سوپ را سر مي كشيديد)
و اما چند تا قانون ساده:
1. به غذايتان دست نزنيد، با آن بازي نكنيد و ترجيها هم خيلي به آن توجه نكنيد تا همه افراد پيش غذايشان را بگيرند. در اين زمان بهتر است كه وقتتان را با صحبت كردن بگذرانيد.
2. اگه ميهمان باشيد احتمالا ميزبان به شما تعارف ميكند كه تا قبل از رسيدن غذاي ايشان شروع كنيد. لازم نيست كه بيشتر صبر كنيد و بهتر است نشان دهيد كه پيشنهاد به موقع ايشان را پذيرفته ايد.
3. اگر هم ميزبان هستيد سعي كنيد تا رسيدن پيش غذاي آخرين نفر، جلوي شكمتان را بگيريد.
در طول صرف غذا چگونه بنشينيم؟
1. در طول صرف غذا بهتر است كه به نحوه نشستن و حركاتتان توجه كنيد.
2. بهتراست بشكلي بشينيد كه كمر صاف باشد.
3. سعي كنيد در طول غذا خوردن كف پاها را روي زمين نگه داريد و از گذاشتن پا روي پاي ديگر و يا بازي كردن با پايه ميز يا هر چيز ديگر اكيدا خودداري كنيد. چون ممكن است پايتان به كسي بخورد و يا ميز را تكان بدهد كه اصلا مناسب نيست.
4. براي اينكه دستتان به نفركناري نخورد بهتر است كه آرنج را هميشه نزديك بدنتان نگه داريد. اگه دستتان خسته شده ميتوانيد به چند حالت آنها را نگه داريد: ساعد دو دست را روي ميز قرار بدهيد (از آرنج تا مچ روي ميز) يا دستها را روي پاهايتان بگذاريد و يا يكي از دستها را روي پا گذاشته و مچ آن يكي دست را روي ميز بگذاريد.
5. وقتي پشت ميز غذا نشسته ايد، دستتان را زير چانه نگذاريد.
6. موقع غذا خوردن بدون عجله قاشق را به دهان نزديك كنيد و از خم شدن به طرف قاشق پرهيز كنيد.
7. سعي كنيد با موها، گوش ها و كلا سر مبارك زياد ور نرويد.
خوردن غذا
به ياد داشته باشيد اينجا سلف شركت نيست كه شما عجله كنيد و سريع بخواهيد غذا را تمام كنيد. پس طوري زمان بندي كنيد كه آب در دلتان تكان نخورد.
اگر در مهمانی شام هستند صبر کنید تا میزبان ابتدا شروع كند و یا اينكه نشان بدهد كه غذا خوردن را شروع كنيد.
سعي كنيد با صداي بلند صحبت نكنيد.
سعي كنيد خيلي تند و خيلي كند غذا نخورديد.
با تلفن همراه صحبت نفرمائيد و چنانچه تلفن ضروري هست معذرت خواهي كرده و به مكان مناسبي برويد.
سعي كنيد تلفن همراه، كيف دستي، عينك و دسته كليد را موقع صرف غذا روي ميز نگذاريد.
ظرف غذا را بعد از اتمام جابه جا نكنيد و منتظر باشيد گارسون اين كار را براي شما انجام دهد. (مثلا تا ديديد گارسون به طرف شما مي آيد كاسه سوپ را به سمت او هل ندهيد)
ابتدا لقمه اول را خوب بجويد و تا موقعي كه آن را قورت نداده ايد، لقمه ديگر در دهان نگذاريد يا نوشيدني ننوشيد.
كاسه سوپ بايد از شما فاصله داشته باشد.
نان را با دست تكه كنيد و با چاقو تكه نكنيد.
چنانچه مي خواهيد كره روي نان بماليد، ابتدا نان را با دست تكه كرده و با چاقو روي تكه مورد نظر كره بماليد.
اگر مي خواهيد نان را در سس يا سوپ فرو كنيد به كمك چنگال اينكار را انجام دهيد.
در مهماني هاي رسمي مرغ سوخاري و پيتزا را نيز بايد با چاقو خرد و با چنگال سرو كنيد.
هرگز با دهان باز نجوید.
هرگز هنگام غذا خوردن صحبت نکنید.
هرگز بیش از حد غذا، در دهان خود قرار ندهيد.
هرگز بشقاب خود را درهم و برهم نكنيد.
هرگز غذا یا نوشیدني داغ را فوت نكنيد.
هرگز با قاشق، قهوه یا قاشق چای را مزه مزه نكنيد.
هرگز از انگشت خود براي فشار دادن غذا به درون قاشق یا چنگال استفاده نکنید.
اگر كسي از شما خواست كه نمك يا فلفل را به وي بدهيد، حتما اين دو را با هم تحويلش دهيد.
در انتهاي كار دندانتان را خلال نفرمائيد.
در مواقع اضطراري چه كار كنيم ؟
اگه ميخواهيد ميز را ترك كنيد، زماني اين كار را انجام دهيد كه كمترين خلل در صحبت كردن ديگران به وجود آيد. آرام و مودبانه معذرت خواهي كنيد و دستمال را روي صندلي قرار دهيد. لازم نيست با صداي بلند اعلام ترك ميز كنيد، موقع رفتن شلوغش نكنيد. به ياد داشته باشيد كه معادل مودبانه دستشوئي ميشه Bathroomو نه كلمات ديگر.Excuse me, Where is the bathroom?
اما اگر خواستيد سرفه كنيد و يا بيني بگيريد، سرتان را به چپ يا راست در امتداد شانه بچرخانيد و با دستمال كاغذي و يا دستمال جيبي (و يا در مواقع خيلي اضطراري با دستمال پارچه اي رستوران) صورتتان را بپوشانيد و به كارتان برسيد. "عافيت باشد" اگر هم كه كارتان به اين شكل راه نيفتاد و كه بايد به دستشوئي برويد. براي خوردن دارو هم بهتراست اينكار را سر ميز غذا انجام ندهيد كه به همه بفهمانيد من چه دارويي مصرف مي كنم.
ترجمه از مطالب زیر:
Etiquette for Dummies
در صفحه فیسبوک من همیشه با من باشد با غذاهای خوشمزه .
Sunday, August 14, 2011
باسلوق زعفرانی گرجستانی
این دسر خوشمزه و خوشبو میتونه واسه ماه رمضان گزینه خیلی خوبی باشه ، این مدل باسلوق با باسلوق های ما ایرانیها کمی فرق داره ، مردم گرجستان معمولا واسه ایام عید و جاشنهاشون این نوع دسر رو درست میکنند و خیلی هم خوشمزست ، شما هم میتونید این رسپی رو امتحان کنید ، پیشا پیش نوش جان گوارای وجود خودتون و خانواده عزیزتون .
مواد لازم :
نشاسته ۲ پیمانه
شکر ۱ پیمانه
آب ۲ پیمانه
گلاب نصف پیمانه
هل پودر شده ۱ قاشق چایخوری
گردو خورد شده به مقدار کافی
پسته به مقدار لازم
کره ۱۰۰ گرم
زعفران آب کرده به مقدار لازم
در مرحله اول شکر و آب سرد، نشاسته رو با هم مخلوط میکنیم .
و خوب هم میزنیم تا نشاسته کاملا مخلوط با آب و شکر بشه .
روی حرارت میزاریم و زعفران رو هم اضافه میکنیم.
مرتب هم میزنیم تا کم کم سفت بشه .
هل و گلاب و کره رو اضافه میکنیم .
وقتی دیدیم سفت شود نه خیلی خیلی سفت نه خیلی شل در ظرف مناسبی میریزیم و تزئین میکنیم .
این دسر رو میتونید واسه ۲ هفته در یخچال نگهداری کنید .
هم خوشمزست هم خوشبو بوی هل و گلاب و زعفرون چه میکنه ، یه نگاه به اون گردو و پسته ایی که روشه بکنید چقدر هماهنگه با این دسر جون میده که یک قاشق از این دسر رو بزاری تو دهانت چشماتو ببندی و بری به اوج.......................................
در صفحه فیسبوک من همیشه با من باشد با غذاهای خوشمزه .
Labels:
دسر,
منوی ماه رمضان
Thursday, August 4, 2011
کوفته با خوراک قارچ و بادمجان
باورم نمیشه که اینقدر زود داره سالها میگذاره ،انگار همین پارسال بودا که ماه رمضان بود عجب .........................
امیدوارم دعا هاتون ، نماز وروزهاتون قبول باشه و بیشتر از هر زمان دیگه ای تو این ماه بخدا نزدیک شده باشید
پارسال من چند تا پست مخصوص ماه رمضان گذاشتم که اگه دوست داشتید میتونید به منوی ماه رمضان سر بزنید ، و اما امروز واستون یک غذای ترکی خیلی خیلی خوشمزه ، مقوی و البته سالم در نظر دارم .
پس بزن بریم ............
مواد لازم برای ۲ تا ۳ نفر :
برای کوفته:
گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم
پیاز ۱ عدد متوسط
فلفل سیاه به مقدار دلخواه
نمک به مقدار دلخواه
برای خوراک قارچ و بادمجان:
قارچ به مقدار دلخواه
بادمجان هم به مقدار دلخواه
فلفل دلمه ۱ عدد
پیاز ۱ عدد
سیر2 حبه
نمک به مقدار کافی
فلفل قرمز به میزان دلخواه
رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
برای پلو سبزیجات :
برنج به میزان کافی
شوید تازه ۱ بوته ( میتونید از شوید خشک هم استفاده کنید یا سبزی پلو )
نخود فرنگی نصف استکان
هویج خورد شده در صورتی که دوست داشتید
اول از همه چند تا نکته رو بگم : سعی کنید در مورد طبخ برنج حتما اونهارو به صورت کته بپزید یعنی ترجیحا چلو نکشید چون با چلو کشیدن یعنی همه خواص برنجو میریزید دور ، با کته هم غذا خوشمزه تر میشه هم همه خواص برنج حفظ میشه.
این کوفته مثل کوفته تبریزیها نیست که فکر کنید بزرگه و وسطش الو یا زرشک یا تخم مرغ یا مرغ کامل باشه ، این کوفته اورجینال کشور ترکیه ست که خیلی این مدل کوفته رواج داره بینشون ،خیلی ساده و خیلی هم خوشمزست .
خوب واسه درست کردن کوفته گوشت چرخ کرده رو با پیاز رنده شده و نمکو فلفل قاطی میکنیم و خیلی خوب هم میزنیم و میزاریم تو یخچال واسه حداقل ۲۰ دقیقه ، بعد تو روغن کم سرخ میکنیم ، میزاریم کنار میریم سراغ پولمون.
وقتی برنجو رو حرارت گذاشتیم بهش نمکو روغن زدیم و آبش کشیده شود حالا وقت ریختن شویده ، اگه از نخودسبز و یا هویج خام استفاده میکنید همون اول که برنجو رو حرارت میزاریم اضافه میکنیم در غیر این صورت اگه کنسروی هست زمانی که شویدو اضافه میکنیم نخودفرنگی و هویجو هم اضافه میکنیم ،میزاریم تا دم بکشه .
تو این مدتی که برنجمون آماده میشه میریم سراغ خوراکمون
پیاز و قارچ ، بادمجون ، فلفل دلمه رو خرد میکنیم نه خیلی درشت نه خیلی ریز .
و تو ماهیتابه کمی روغن میریزیم اگه دوست داشتید میتونید کره هم کمی اضافه کنید به ترتیب پیاز و بادمجان رو اضافه میکنیم و نمک میزنیم بهش و در ماهیتابه رو میبندیم و میزاریم با شعله متوسط واسه ۵ تا ۸ دقیقه پخته بشه و بعد از اون فلفل دلمه ای رو اضافه میکنیم و در نهایت قارچ .
زمانی که دیدیم آبشون گرفته شود و به روغن افتاد بهش رب گوجه فرنگی رو اضافه میکنیم و یه مقدار تفت میدیم ، حواسمون باشه نباید بزاریم که خیلی پخته بشه به صورتی که همه مواد له باشند.
Labels:
پلو ،غذاهای ترکی,
خوراک های گوشتی,
منوی ماه رمضان
Subscribe to:
Posts (Atom)